Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. We noemen het ook wel gewrichtsslijtage. Artrose ontstaat als er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan het lichaam kan produceren. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal.
Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof (het synovium) is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen.
Beweegprogramma artrose
FitVision heeft een beweegprogramma speciaal voor mensen met artrose ontwikkeld. Beweging heeft namelijk een positieve invloed op de kwaliteit van het kraakbeen. Je gaat trainen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Vivian Vink is onze specialist op dit gebied. Voordat je begint, krijg je een intakegesprek met de fysiotherapeut waarbij een aantal testen worden afgenomen.
De zorgverzekeraar betaalt vaak (een deel van) de kosten voor medische fitness, informeer hiernaar.
Claudicatio Intermittens betekent letterlijk ‘hinken met tussenpozen’. Deze aandoening wordt veroorzaakt door doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose).
In Nederland kennen we deze aandoening onder de veelgebruikte term ‘etalagebenen’.
Waar deze naam vandaan komt? Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor af en toe even rust moeten nemen, doen zij net alsof ze naar etalages kijken.
Looptraining
Bij FitVision en Fysio Papendrecht kan je onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut looptraining volgen. Dit is de eerste keus voor de behandeling van etalagebenen. Door looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden.
De resultaten van looptherapie zijn aanzienlijk beter als deze onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt uitgevoerd. Daarnaast besteedt de fysiotherapeut ook aandacht aan leefstijlveranderingen als stoppen met roken, gezond eten en starten met een actieve levensstijl. Hiermee wordt het risico op verdere problemen kleiner.
ClaudicatioNet geeft duidelijkheid over waar en bij welke fysiotherapeut bij jou in de buurt goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie wordt gegeven.
De zorgverzekeraar betaalt vaak (een deel van) de kosten voor medische fitness, informeer hiernaar.
Vroeger kregen vooral oudere mensen diabetes type 2. Daarom heette het 'ouderdomssuiker'. Maar tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen te maken met deze ziekte, zelfs kinderen. Dus gebruiken we liever de naam diabetes type 2. Dit is de meest voorkomende soort; negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen doordat er te weinig insuline in het lichaam is. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op die insuline.
Bewegen bij diabetes
Gezond eten en beweging zijn voor mensen met diabetes type 2 minstens zo belangrijk als medicijnen. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam beter reageert op het hormoon insuline.
Voor veel mensen is de stap naar een gewone sportclub vaak erg groot. Bij FitVision is een aantal fysiotherapeuten hierin gespecialiseerd. Onder hun begeleiding krijgen patiënten plezier in het bewegen én vinden ze het vertrouwen in de kracht van hun eigen lichaam terug. Gunstig bijkomstigheid is dat er in veel gevallen ook minder medicijnen nodig zijn.
De zorgverzekeraar betaalt vaak (een deel van) de kosten voor medische fitness, informeer hiernaar.
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en emfyseem. COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Deze begint vaak met extra slijmvorming, later beschadigt de ontsteking de longen.
Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht (zoals rook) verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Ook kunnen kleine luchtwegen hun stevigheid verliezen waardoor de longen minder rekbaar worden. Ademen is moeilijker en je hebt minder energie.
COPD trainingen
Een actieve levensstijl is juist voor COPD patiënten van groot belang. Je traint je spieren, krijgt een betere conditie en meer energie. Ook gaat het herstellen sneller, bijvoorbeeld na een verkoudheid of griepje.
Voor COPD patiënten en mensen met een andere longaandoening biedt FitVision een speciaal beweegprogramma aan. Je kunt op verschillende tijdstippen deelnemen aan de speciale COPD trainingen. Voordat je hiermee van start gaat, krijg je een intakegesprek met de fysiotherapeut. Hij test de kracht van de been- en armspieren. Verder wordt het gewicht, het vetpercentage en de bloeddruk gemeten en het zuurstofgehalte in het bloed vastgesteld.
De zorgverzekeraar betaalt vaak (een deel van) de kosten voor medische fitness, informeer hiernaar.